Melkveehouder Roy Bodde in het Drentse Emmer-Compascuum renoveerde zijn ligboxenstal en koos voor een andere indeling. Daarbij liet hij twee nieuwe Lely A5-melkrobots installeren.
Familie Bodde boert op een prachtige locatie, net buiten de bebouwde kom van grensdorp Emmer-Compascuum. De melkveehouders lieten in 2011 het Twentse Denekamp op vrijwillige basis achter zich, om 60 kilometer noordwaarts een voormalig akkerbouwbedrijf met groeipotentie op de kop te tikken. ‘We hadden in Twente een bedrijf met 80 melkkoeien en bijbehorend jongvee op 25 hectare, met veel grond op afstand’, zo vertelt Roy Bodde (36).
‘Ik wil snel en gemakkelijk werken met optimaal koe-verkeer.’
Samen met zijn ouders slaagde hij er na de verplaatsing in om met eigen aanwas te groeien naar 135 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee op 62 hectare.
De melkveehouders namen in 2011 een nieuwe ligboxenstal in gebruik. Net als in Twente kozen ze ervoor om al het vee in één stal te huisvesten. Van een 2×6 melkstal in de oude situatie gingen ze over op automatisch melken. In 2023 werd duidelijk dat de melkrobots hun langste tijd hebben gehad. ‘We waren genoodzaakt voor andere robots te kiezen’, vertelt Roy. Samen met zijn ouders – met wie hij nog in maatschap zit – nodigde de melkveehouder drie melkrobotleveranciers uit. Zijn keuze viel uiteindelijk op de Lely A5. ‘De melktechniek gaf voor ons de doorslag.’
Niet beknibbeld
De investering in de nieuwe melkrobots was voor de ondernemers aanleiding om ook de stalindeling en routing te heroverwegen. ‘Mijn vader werkt nu nog volop mee, maar dat zal een keer veranderen. Korte looplijnen zijn een must om het bedrijf grotendeels in mijn eentje rond te kunnen zetten’, zegt Roy. Samen met de specialisten van Lely werkten de melkveehouders drie stalindelingen uit, waarbij de robots op verschillende plekken in de stal werden gesitueerd. ‘De vorige robots stonden in het midden van de stal. Vanuit kostenoverwegingen was het logisch geweest om de nieuwe robots daar ook te plaatsen’, zegt Roy. De melkveehouder koos niet voor de gemakkelijke weg. ‘We hebben voor de beste opzet gekozen, niet voor de goedkoopste. Ik moet zeker 20 jaar vooruit met deze indeling. Ik wil snel en gemakkelijk werken, met optimaal koe-verkeer.’
De ligboxenstal van familie Bodde ging afgelopen jaar dan ook flink op de schop. Medio november werd de laatste hand gelegd aan de renovatie. Meteen bij binnenkomst in de stal valt op dat de twee Lely A5-melkrobots in het voorste gedeelte van de stal zijn geplaatst. De robots staan links van de voergang, in een kop-kop-opstelling. In de nieuwe situatie hebben de ondernemers de mogelijkheid om hun koeien op eenvoudige wijze via de robots te separeren. ‘We hebben een nieuw strohok en een selectieruimte gecreëerd. Attentiekoeien worden door de robots gesepareerd, waarna wij ze meteen kunnen droogzetten, bekappen of behandelen’, licht Roy toe.
‘We hadden kosten kunnen besparen, maar dan had ik flink wat concessies moeten doen. Het hart van ons bedrijf is nu optimaal ingericht’, aldus de melkveehouder.
16 januari open dag
Op donderdag 16 januari laat de familie Bodde in samenwerking met Lely graag het resultaat zien in hun nieuwe stal tijdens een open dag. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 16.00 uur welkom aan de Munsterseweg 26 in Emmer-Compascuum.
Meer melk, lager celgetal
Familie Bodde heeft de nieuwe melkrobots op 30 juli in gebruik genomen. ‘Dat ging boven verwachting goed. We hebben de dieren drie keer door de robots gedreven. Daarna wist 90% van de koeien de weg zelf te vinden. Binnen een week waren alle koeien gewend aan de nieuwe situatie’, vertelt Roy. Robotmelken was niet nieuw voor de koeien van familie Bodde. Met toevallig veel droogstaande koeien konden de ondernemers met 100 koeien rustig opstarten. ‘Het loopt lekker en we hebben veel dieren aan de melk”, zegt Roy. ‘De koeien zijn veel rustiger en we melken beter dan voorheen.’
De productie per koe per dag is gestegen van 31 naar 32,5 liter. Het celgetal is daarbij flink gedaald. ‘Het celgetal schommelde altijd tussen 180 en 200. Sinds kort zitten we onder de 100’, vertelt Roy. Het succes is volgens hem vooral te danken aan het feit dat de koeien sinds eind juli veel beter worden uitgemolken. ‘Voorheen zag je de koeien de melkbekers echt aftrappen, nog voordat ze helemaal waren uitgemolken. Dat is nu niet meer het geval. Dat komt de rust, de productie en de kwaliteit ten goede.’
Mestafzet in de regio
Met de aangepaste indeling en de nieuwe robots blijft familie Bodde focussen op diergezondheid, goede ruwvoerwinning en een lage kostprijs. Met de afbouw van de derogatie nemen de mestafzetkosten op het bedrijf wel toe. ‘Daardoor moeten we tot 2026 ieder jaar 300 kuub meer mest afvoeren. Gelukkig kunnen we onze mest in de regio afzetten’, zegt Bodde, die met een naburige akkerbouwer aan grondruil doet. ‘We zijn blij met de dit jaar gezette stappen. Die geven positieve energie’, besluit Roy Bodde.