Wat doe je als zuivelfabriek wanneer het aanbod melk schaarser en duurder wordt en je wel wilt blijven ‘leveren’ aan je klanten? Juist, je zoekt naar nieuw aanbod en liefst in één klap veel melk erbij. Dat beoogt FrieslandCampina (RFC) met de voorgenomen fusie met Milcobel.

Als het samengaan van RFC en Milcobel doorgaat, zal het een fusie heten en formeel ook zijn. Toch betreft het vooral een overname. RFC is met ruim 9 miljard kilo ledenmelk immers zo’n 7,5 keer zo groot als Milcobel die dit jaar minder dan 1,3 miljard melk van haar leden krijgt aangevoerd. Niet voor niets gaat de nieuwe coöperatie FrieslandCampina heten en krijgen de leden van Milcobel hun ledengeld omgezet worden in melkcertificaten RFC.

De hoofdreden om tot een fusie te komen is volgens Attema dat RFC regie willen houden. ‘Wij gaan er vanuit dat regelgeving in onze landen maakt dat het melkvolume de komende jaren daalt. Daar spelen wij met deze stap op in’, stelde Attema in een ingelaste persconferentie.
De leiding van beide coöperaties spreekt de hoop uit dat deze stap een magnetische werking heeft op nieuwe leden in beide landen alsmede Noord-Frankrijk.

Attema is fusiemaker

De stap komt voor velen als een verrassing. Toch hoefde het dat niet zo te zijn. Onder andere omdat Sybren Attema, die sinds drie jaar weer de voorzittershamer bij coöperatie RFC hanteert, een verleden en reputatie heeft als fusiemaker. Hij was het die in zijn 1e periode als voorman van FrieslandFoods samen met Kees Wantenaar, van het toenmalige CampinaMelkkunie, de zuivelreus FrieslandCampina smeedde.

Attema wist RFC de laatste jaren na een lastige en onrustige periode het huidige RFC weer op koers te krijgen. En nu waagt hij dus een stap vooruit. Hij en zijn team, inclusief de leiding van de onderneming, willen duidelijk niet langer wachten op het veiligstellen van voldoende aanbod van melk. Daarom wordt de aanval gekozen en moet de fusie met de Belgen een feit worden. De inschatting is dat dit voor eind 2025 daarwerkelijk geeffectueerd kan worden.

Milcobel zat al langer lastig

Milcobel heeft als Belgische coöperatie ook lastige jaren achter de rug heeft en staat eigenlijk nog veel meer met de rug tegen de muur staat aangaande voldoende toekomstperspectief. De concurrentie, waaronder A-ware, haalde Milcobel de laatste jaren links en recht in en daarbij kon Milcobel met de melkprijsuitbetaling niet bijblijven. In het huidige krachtenveld, waarbij de strijd om de melk duidelijk is losgebarsten, is dat funest.

Daarnaast leed Milcobel in 2023 nog ruim € 11 miljoen verlies en was het reeds gedwongen fors te snijden in kosten en het apparaat om de schuldenlast te verminderen. Dat er gekeken wordt naar een fusiepartner of overnamekandidaat mag dan voor de Belgen ook eigenlijk geen verrassing heten.

Vorig artikelSpreken is zilver, doen is goud