‘Zonder tussenkomst van Brussel kan de nieuwe minister van Landbouw de mestcrisis dit jaar al geheel of gedeeltelijk oplossen.’ Dat stelde voorzitter Harmen Endendijk van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) (rechts op de foto) gisteren op de Dag van Melk van het Noorden in het Friese Wergea.

Endendijk doelt op het zogeheten stikstofgat. Dat zit zo: bij door varkens en kippen geproduceerde mest vindt al jaren een correctie plaats voor gasvormige verliezen uit stal en opslag. Deze correctie ligt tussen de 25 en 35%. Bij de melkveehouderij ligt de stikstofcorrectie op circa 8%. ‘Als de melkveehouderij op basis van gasvormige verliezen een vergelijkbare stikstofcorrectie mag toepassen dan varkens- en pluimveehouders, is er van een stikstofoverschot geen sprake meer’, stelt Endendijk.

Correctiecijfer te laag

Volgens de kersverse voorzitter van de NMV liggen er meerdere wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het huidige correctiecijfer voor koeien te laag is en dichter naar correctieniveau van kippen en varkens te brengen. Dat kan melkveebedrijven per jaar duizenden euro’s aan mestafzet schelen. Hij heeft goede hoop dat Femke Wiersma dit als nieuwe minister van Landbouw binnenkort oppakt en gaat regelen.

‘Iets wat niet in de put zit, kun je niet afvoeren’

De door Endendijk geopperde oplossing is in beeld gebracht door Stichting Stikstofclaim (SSC). Het verhaal is door Frits van der Schans van Centrum Landbouw en Milieu verder onderbouwd op basis van de laatst bekende Wageningse onderzoeken. Daarmee lijkt er een goede wetenschappelijke basis te liggen om ruimte op de mestmarkt te realiseren. ‘Iets wat niet in de put zit, kun je niet afvoeren’, stelt Endendijk.

Zonovergoten dag met Lely Exos

De zonovergoten Dag van Melk van het Noorden op het melkveebedrijf van Dick en Marieke de Ruiter in Wergea trok gisteren vele bezoekers. Ze konden daar onder andere praten met de partners van Melk van het Noorden en ook andere standhouders. De ‘eyecatcher’ van de dag was de Lely Exos, het autonome voertuig dat 24/7 zonder chauffeur gras maait, ophaalt en voor de koeien brengt.

Op de foto’s een kleine impressie van deze Beleefdag voor melkveehouders. 

Vorig artikelMelk van het Noorden Nr.20
Volgend artikelStudiereis naar Zuid-Zweden, oktober 2024, meld je hier aan