Melkveehouders Kees en Gosse Bakker zetten in het Friese Hiaure een nieuwe stal neer voor 150 koeien. Ze hopen de stal in februari in gebruik te kunnen nemen.

Begin november zijn de contouren van de nieuwe ligboxenstal van familie Bakker duidelijk zichtbaar. De spanten staan. Het is nu even wachten totdat de buitenmuren worden opgetrokken en de stal van een dak wordt voorzien. Kees en Gosse Bakker hopen dat ze de stal in februari 2020 in gebruik kunnen nemen.

‘Mijn zoon Gosse wil het bedrijf graag voortzetten. Er moest dus wel wat gebeuren’, zo vertelt Kees Bakker. De bestaande ligboxenstal is veertig jaar oud en voldoet niet meer aan de moderne standaarden. ‘Alles is er te klein’, verduidelijkt Bakker, die eind 2015 al een vergunning binnen had om een nieuwe stal te bouwen. ‘Vanwege de fosfaatperikelen hebben we toen even gewacht en de bouw uitgesteld.’

Bouwkosten


De nieuwe 2+0+3-ligboxenstal biedt straks plaats aan 150 melkkoeien. De melkveehouders willen de droge koeien huisvesten in de oude stal. ‘We willen graag doorpakken en de nieuwe stal zo snel mogelijk vol hebben. Wie A zegt moet ook B zeggen. Intussen is het ook nog afwachten welke stikstofmaatregelen er worden afgekondigd’, vertelt Bakker. De bouwkosten van de nieuwe stal zijn begroot op €7.027 per ligplaats.

‘Potentie is er om 1.000 kilo per koe meer te melken’

Vader en zoon Bakker hebben extra fosfaatrechten nodig om meer koeien te mogen melken. Ze kochten eerder dit jaar 300 kilo fosfaat. Ze hebben nog 1.000 kilo extra nodig voor het beoogde aantal melkkoeien.

De melkveehouders produceren nu zo’n 1,2 miljoen kilo met ruim 120 melkkoeien op jaarbasis. Ze verwachten dat de productie in de nieuwe stal omhoog gaat. ‘Onze koeien moeten straks eerst wennen aan hun nieuwe onderkomen. Maar ze hebben de potentie om straks op jaarbasis 1.000 kilo melk per koe per jaar meer te produceren’, stelt Gosse Bakker. Het rollend jaargemiddelde ligt nu op 9.751 liter, met 4,22 vet en 3,52 procent eiwit.

Stalinrichting

De stal wordt gebouwd door bouwbedrijf Visser in Dokkum. Geertsma in Rinsumageest neemt een deel van het installatiewerk voor zijn rekening, net als Jan Castelein uit Scharnegoutum, die ook de stalinrichting verzorgd. ‘We zijn een dag met Castelein op pad geweest om verschillende mogelijkheden te bekijken’, vertelt Gosse Bakker, die aangeeft dat de nieuwe stal straks net zoveel vreetplaatsen als ligplaatsen heeft. ‘Dat was wel een belangrijk uitgangspunt bij het maken van de plannen’, zo vertelt de jonge melkveehouder.

De bestaande 2×10-melkstal wordt door Jan Castelein verplaatst naar de nieuwe stal en uitgebreid tot een 2×12-uitvoering, met automatische koeherkenning. ‘De melkstal krijgt een nieuw frame. Bovendien kunnen we straks ook voeren in de melkput. Die mogelijkheid hebben we nu nog niet’, vertelt Gosse Bakker. De melkveehouders kozen voor de Eco-vloer van Anders Beton. De boxen worden bedekt met koematrassen. ‘We werken nu met diepstrooiselboxen, bedekt met zaagsel. Dat is me toch te arbeidsintensief’, vertelt Gosse Bakker.

De oude en nieuwe stal zichtbaar. In de oude stal worden nu nog 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee op 50 hectare grasland gehouden. Foto’s: Bouke Poelsma.

De nieuwe MDV-stal wordt voorzien van een geïsoleerd dak. De warme zomers van de afgelopen jaren deden hen daartoe besluiten.
De melkveehouders doen aan weidegang. Na de ingebruikname van de nieuwe stal willen ze zich op termijn eens verdiepen in de verschillende soorten melkstromen. ‘Maar dat is geen doel op zich’, aldus Gosse Bakker.

Vorig artikel‘Niemand weet nog wat wel en niet mag’
Volgend artikel‘Niets mis met deze handel’